Suomen ilmavoimamuseo

Jos liikut Jyväskylän alueella, Suomen Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella kannattaa käydä. Museossa on monia sotakoneita, kuten Douglas DC-3 Yhdysvalloista, Saab 35S (Draki) Ruotsista, Focke-Wulf Stieglitz Saksasta, Fokker D.XXI Hollannista, MiG-21BIS Venäjäitä, VL Pyörremyrsky Suomesta, Gourdou-Leseurre B.3C Ranskasta sekä aseita ja viestitysvälineitä.

Luultavasti mielenkiintoisin kone brittiläisestä näkökulmasta on hienosti entisöity Bristol Blenheim Mk. IV. Blenheim valmistettiin alunperin siviililentokoneeksi. Suomen Ilmavoimat käyttivät tunnetumpia kevytpommiversioita talvi- ja jatkosodassa. (Myös yöhävittäjäversio kehitettiin Iso-Britanniassa.)

Sinisen hakaristin ottivat uudet Suomen ilmavoimat tunnusmerkikseen vuonna 1918, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen, jonka oma tunnusmerkki oli hakaristi, lahjoitti Suomen ilmavoimille niiden ensimmäisen lentokoneen, Thulin D:n. Thulin D oli ranskalaisen Morane-Saulnier l:n Ruotsissa lisensillä valmistettu versio. Nykyinen, sovinnainen, sinivalkoinen rengaskuvio otettiin käyttöön vuonna 1945.

Museossa on kaksi simulaattoria: Fouga Magister ja Messerschmidt Bf 109. Messerschmidt’illä voi yrittää ampua alas vihollislentokoneita. Simulaattorilla lentäminen ei ole helppoa. Onnistuin rysäyttämään molemmat koneeni ja päätin liittyä armeijaan.

Suomessa on kuusi ilmailumuseota: www.ilmailumuseot.fi.

Videoita:
Siipeä kiinnitetään Blenheimin runkoon Tikkakoskella
RAF:n Typhoon Suomen ilmavoimien satavuotisjuhlissa 2018
Tietoja Suomen ilmavoimista
Suomen ilmavoimien Hornet
Suomen ilmavoimien satavuotisjuhlat 2018
Blenheim Mk 1F yöhävittäjänä

Erik Williams

Lokakuussa 2019

With many thanks to Sirkku for her generous help with my Finnish. Any errors are entirely my own.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *